Poslepu.cz na novém URL

Od ledna 2014 najdete blog na adrese poslepu.cz.

úterý 4. října 2011

Apple jako kompenzační pomůcka pro zrakově postižené - 1. díl

Počítače s operačním systémem Windows kompenzují nevidomým a slabozrakým uživatelům jejich těžkou zrakovou vadu už pěknou řádku let. Jak jsou na tom produkty Applu? Jsou pro uživatele s těžkým postižením zraku přístupné a použitelné natolik, aby i ony mohly sloužit jako kompenzační pomůcky? Na tyto a další otázky se rozhodl odpovědět Roman Kabelka, který produkty Apple už rok používá a testuje. Své poznatky sepsal do několikadílného seriálu, jehož první díl vám právě předkládáme.

Představení

Firma Apple patří ke stálicím trhu s informačními technologiemi a její historie sahá až do druhé poloviny 70. let, kdy se začaly prosazovat mikropočítače. Narozdíl od Microsoftu, který je přibližně stejně starý a který téměř každý zná díky operačnímu systému Windows, o firmě Apple se toho v našich končinách zase tolik neví. Je tomu škoda, neboť právě počítače Apple Macintosh mohou být pro nevidomé zajímavou alternativou k dosud zavedeným sestavám a odečítačům.

Přeskočíme-li úspěch počítačů ze série Apple II z počátku 80. let, začalo se logo s nakousnutým jablkem vrývat do paměti široké laické veřejnosti díky úspěchu multimediálních přehrávačů iPod, které tento rok slaví 10 let své existence. Poslední léta je čím dál více slyšet o mobilních telefonech iPhone a nejnověji tabletech iPad. Obzvláště v našich končinách tak trochu stranou mediálního zájmu a úspěchu stojí počítače Macintosh, jimiž se v našem seriálu budeme zabývat - i když i ty čím dál více začínají být populární mezi českými uživateli.

Je dobré si stručně představit, co počítače Apple ze série Macintosh v současné době nabízejí za modely, neboť výhody plynoucí pro nás z používání operačního systému Mac OS X, jímž se budeme podrobně zabývat, lze využít pouze právě na těchto počítačích:

  1. Mac Mini: malý stolní počítač pro běžné použití, jenž cílí především na uživatele přecházející z klasických PC s Windows, kteří již mají doma svoji klávesnici, myš a monitor.
  2. iMac: počítač pro běžné použití typu all in one (vše v jednom) skládající se z monitoru, externí klávesnice a myši, při čemž v onom monitoru je zabudovaný kompletní počítač.
  3. Mac Pro: profesionální variabilní víceprocesorový počítač určený především pro zpracování multimédií a pro poskytování síťových služeb.
  4. MacBook Pro: notebook pro běžné i profesionální použití s bohatou výbavou a hliníkovým tělem vyráběný v úhlopříčkách displejů 13,3, 15,4 a 17 palců.
  5. MacBook Air: ultra tenký hliníkový notebook pro běžné použití se SSD diskem a bez optické mechaniky vyráběný s úhlopříčkou displeje 11,6 a 13,3 palců při zachování standardní velikosti klávesnice.

Kompatibilita

Přestože operační systém Mac OS X nelze instalovat na jiné počítače než výše uvedené, neplatí to opačně díky procesorům Intel s architekturou x86, které jsou běžně používané v jiných stolních a přenostných počítačích. To znamená, že na Macintoshe, lidově nazývané Macy, je možné nainstalovat jakýkoli jiný systém, ať už Windows či Linux a lze tak komplikace spojené s přechodem na Mac OS X zmírnit a používat oba systémy současně.

Nemožnost použití Mac OS X na jiném hardware, než na tom od Apple, je dáno napevno stanoveným okruhem ovladačů pro zařízení v počítači a jinou vrstvou pro komunikaci mezi operačním systémem a hardware. Macintoshe s procesory Intel totiž nepoužívají zastaralý BIOS provázející osobní počítače od jejich počátků, ale rozšiřitelné firmware, tzv. EFI. Tato omezení jsou ovšem vykoupena větší stabilitou a efektivností provozu počítače, což v praxi vede k tomu, že úplné zamrznutí systému známé z Windows, je s Mac OS X výrazně eliminováno.

Operační systém pro Mac

Mac OS X patří do rodiny operačních systémů Unix, a má tak společného předka s Linuxem, který je populární jako nízkonákladové řešení při výbavě počítače. Tuto příbuznost ostatně naznačuje přítomnost interpretu příkazů Bash, jenž však narozdíl od Linuxu je v Mac OS X doplňkovým nástrojem pro správu systému stejně jako např. Příkazový řádek ve WIndows. Konkrétně pak ekosystém Mac OS X je vystavěn na operačním systému Darwin, následovníka operačního systému Next Step a derivátu Unixu BSD, jenž byl firmou Apple zveřejněn jako otevřený systém pro další použití a to zcela zdarma. Tato kostra je nejen základem pro Mac OS X, ale i pro iOS, což je systém pohánějící telefon iPhone či tablet iPad.

Mac jako pomůcka

Tyto všechny informace jsou z praktického a historického hlediska zajímavé, ale stále nic neříkají o tom, co počítače Macintosh znamenají právě pro nevidomé. Těm, kteří sledují trh s osobními počítači, zajisté neuniklo, že Macy jsou dražší než papírově srovnatelné počítače s Windows. To je způsobeno jednak přísnější výstupní kontrolou dílů, z nichž jsou počítače sestaveny, a jednak bohatější softwarovou výbavou. Zatímco k ceně počítače s Windows je nutné připočítat cenu nového odečítače nebo cenu za upgrade, u Maců můžeme tuto položku vynechat. Síla systému Mac OS X je v tom, že jeho integrální součástí je odečítací nástroj VoiceOver a zvětšovací nástroj Zoom, jež jsou tak po ruce v každém prodaném počítači firmy Apple. Např. s novým iMacem či MacBookem Pro uživatel získá se zařízením odečítač a zvětšovač obrazovky analogický k balíku Supernova Access Suite a nově od verze Mac OS X 10.7 národní hlasovou syntézu od firmy Nuance Communications - pro češtinu hlas Zuzana. Mac OS X 10.7 s kódovým označením Lion je rovněž lokalizován do češtiny včetně odečítače. Slovenská verze není v současné době bohužel k dispozici, avšak lze zdarma pro čtení slovenských textů doinstalovat hlas Laura. VoiceOver navíc podporuje všechny braillské řádky dostupné na českém trhu bez nutnosti instalovat speciální ovladače. Text na řádku se zobrazuje buď v šestibodu, jak jej známe z tištěného braillu podle nové normy, nebo v osmibodu, jenž ovšem se neshoduje s běžně používaným počítačovým osmibodem v našich zemích.

V tomto smyslu lze řady MacBook Pro a MacBook Air v jejich základní konfiguraci klasifikovat podle vyhlášky 182/91 Sb. jako elektronické zápisníky s hlasovým výstupem. Počítače Apple Macintosh mohou splnit i požadavky digitálních čtecích zařízení pro nevidomé s hlasovým výstupem nebo digitálních zvětšovacích lup pro slabozraké a to tak, že do sestavy je přidán vhodný skener kompatibilní se systémem Mac OS X a se softwarovým rozhraním TWAIN a OCR software pro rozpoznání textu - nejlépe ABBYY FineReader Express Edition For Mac.

Dalším doplňkem takto kvalifikovaných pomůcek mohou být alternativní hlasové syntézy prodávané v balíku Infovox iVox, mezi nimiž je velmi kvalitní hlas Eliška, známý též uživatelům Windows.

Další díly seriálu

Související odkazy

3 komentáře:

hosoj řekl(a)...

pjekné, už se těším nadalší díly

Anonymní řekl(a)...

Roman skveli clanok. Som naozaj velmi rad ze sa niekto do tohto pustil. Apple si zasluzi obdiv uz lenzato ze implementoval odcitac obrazovky do svojich zariadeni. Aj ja uz netrpezlivo cakam na dalsi diel.

Adam řekl(a)...

Díky za článek, moc mi pomohl už proto, že se na Mac chystám v budoucnosti přejít. Testoval jsem ho jen krátkou chvíli u nás v Apple store, ale musím říct, že jsem s ním byl spokojený (i když nevím, jestli se to dá říct po 20 minutách práce). Chci na Mac přejít i z toho důvodu, že j to o dost levnější než počítač s jawsem. Mluvil jsem s americkými nevidomými, kteří ho používají a opravdu si ho nemohou vynachválit.