Poslepu.cz na novém URL

Od ledna 2014 najdete blog na adrese poslepu.cz.

čtvrtek 24. března 2011

Kindle poslepu aneb přístupnost Kindle pro nevidomé

V předchozím článku jsme se podívali na to, jak může s Kindle pracovat slabozraký uživatel. Dnes se podíváme, zda Kindle přináší něco zajímavého nevidomým uživatelům a jestli je nějaký důvod, proč by si jej měl nevidomý člověk pořídit.

Jedním z hlavních taháků, kvůli kterým si uživatelé Kindle kupují, je e-ink displej, z něhož se krásně (podobně jako z papíru) čte text. Toto je věc, kterou ale nevidomí uživatelé neocení, takže se musíme poohlédnout po jiných funkcích.

Potencionálního nevidomého zájemce určitě bude zajímat, jak je Kindle ozvučen. Kindle pro ozvučení nabízí Voice Guice a Text-To-Speech. Voice Guide slouží jako screenreader, který ozvučuje prostředí Kindle - čte v menu, na úvodní obrazovce či v nastavovacích dialozích. Jeho spuštění lze provést pouze z Nastavení (klávesovou zkratku jsem neobjevil), což nevidomý poslepu sám neudělá - minimálně ne napoprvé, pak by se asi dala sekvence kláves, které je k tomu třeba zmáčknout, naučit.

Text-To-Speech lze zapnout/vypnout klávesovou zkratkou. Syntetický hlas je srozumitelný a uživatel si jej může i částečně upravit dle svých potřeb. Je možné u něj nastavit rychlost (na výběr je ze tří rychlostí) a mluvčí(ho) - lze si vybrat mezi mužským a ženským hlasem. Syntéza je ale pochopitelně anglická, čímž je prakticky nepoužitelná pro čtení českých knih či použití v rozhraní Kindle, které je lokalizováno do češtiny.

Osobně tedy nevidím žádný důvod pro to, aby si nevidomý člověk momentálně Kindle pořizoval. E-ink displej neocení a odečítací funkce mu pro čtení českých knih v českém prostředí neposlouží. Ale například pro nevidomého v USA by mohl být Kindle zajímavý, protože stávající řešení mu zpřístupňuje vše, co potřebuje. A ještě zajímavější by se stal ve chvíli, kdy by byl ozvučen nákup knih na Amazonu přes Kindle. Pak by se jednalo opravdu o velmi jednoduchý a pohodlný způsob, jak by se mohl nevidomý člověk dostat ke knihám.

Má tedy nevidomý čtenář smůlu? Naštěstí ne. Existuje řešení, které je “ušito” přímo na míru nevidomým uživatelům. “E-čtečka” pro nevidomé se jmenuje Beletrik a my se na ni detailně podíváme v dalších článcích.

Související odkazy

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, jako výborná čtečka poslouží pro nevidomé pod Symbianem také Bread, - a to zdarma a bez ohledu na fakt, kde byl telefon zakoupen, nebo jakkoli jinak pořízen - narozdíl od Beletriku.

Medvěd řekl(a)...

Pointa Beletriku není v samotném přehrávači textů (jakkoli je myslím povedený), ale v přímém napojení Beletriku na digitální knihovny, díky kterému si _kdykoliv_ mohu velice jednoduše najít a stáhnout novou knížku, kterou právě chci číst...

Jan J. Krasa řekl(a)...

Beletrik je bohužel omezený jen na majitele mobilů zakoupených u Galopu. Tím pro mě padá ze hry. Je to proprietární a uzavřené řešení, nepřístupné většině uživatelů. Beletrik rovná se nesvoboda.

Anonymní řekl(a)...

Bohužel také nemám telefon od Galopu a ještě 2 roky budu čekat, než si budu moct koupit nový a požádat o příspěvek. Tudíž mám smůlu a musím zapomenout, že by mi můj mobil s talkszoomem přečetl knihu. :-( Využívám proto alespoň knihy ve formátu mp3.