Poslepu.cz na novém URL

Od ledna 2014 najdete blog na adrese poslepu.cz.

neděle 31. října 2010

Přístupnost Nette aplikací

Přístupnost Nette aplikací byla tématem říjnové poslední soboty. S kolegou Romanem Kabelkou jsme rádi přijali pozvání Davida Grudla a v sobotu odpoledne dorazili do Veselé vačice popovídat přibližně třiceti členům Nette komunity o přístupnosti.

Krátký úvod do problematiky, který jsem měl "na starost" já, jsem zaměřil na seznámení účastníků s principy práce s alternativními vstupy a výstupy, s webovou stránkou, formuláři, CSS a Javascriptem a potencionální úskalí AJAX aplikací. Pak si vzal slovo Roman a na praktických příkladech ukázal přístupnost webových aplikací postavených na Nette a přístupnost komponenty DataGrid.

Pokud jste se Poslední soboty nemohli zúčastnit a toto téma vás zajímá, můžete si prohlédnout videozáznamy našich přednášek, které už jsou k dispozici.

Podle ohlasů účastníků padala naše slova na úrodnou půdu, takže věříme, že po této osvětě budou weby, postavené na Nette, ještě přístupnější než doposud ;-)

Děkujeme.

Fotogalerie na Flickr.com

22. Poslední sobota Dobrodružná, 30. 10. 2010

Videozáznamy přednášek

Související odkazy

pátek 22. října 2010

Přístupnost prostředí GNOME se screenreaderem Orca

Stojaté vody přístupnosti jiných systémů než jsou Windows opět po čase rozčeřil kolega Martin Baláž, který během července a srpna 2010 otestoval přístupnost prostředí GNOME se screenreaderem Orca.

Martin v závěrečném hodnocení píše

Linuxová distribuce Vinux, konkrétně grafické prostředí Gnome a odečítač obrazovky Orca, je již z hlediska přístupnosti pro nevidomé uživatele na vcelku dobré úrovni. Zpřístupněny jsou všechny základní aplikace, jako je např. e-mailový klient Mozilla ThunderBird, webový prohlížeč Mozilla Firefox nebo kancelářský balík Open Office.
Předpokladem pro práci v Linuxovém prostředí je samozřejmě alespoň základní znalost tohoto operačního systému. Myslím, že takový OS lze doporučit jen zkušeným uživatelům, kteří si s tím budou schopni poradit.

Použitelnost této kombinace screenreaderu a prostředí bohužel komplikuje několik nedostatků, které běžnou práci ztěžují - Martin uvádí například vcelku pomalou odezvu odečítače při práci s větším množstvím souborů/složek, časté restartování odečítače nebo ztrátu fokusu na komplikovanějších webových stránkách.

S detailními výsledky Martinova testování se můžete seznámit v závěrečné zprávě z testování (pdf; 240 kB).

Pokud vás zajímá přístupnost jiných operačních systémů než těch z dílny Microsoftu, můžete se v dohledné době těšit také na výsledky našeho testování přístupnosti Mac OS X pomocí screenreaderu VoiceOver.

Související odkazy

pátek 8. října 2010

Deset let projektu Blind Friendly Web - pozvánka na seminář

V letošním roce si připomínáme deset let od chvíle, kdy jsme spustili náš projekt Blind Friendly Web. Při této příležitosti pořádáme ve středu 20. 10. 2010 v Praze seminář na téma asistivních technologií, přístupnosti, a zkušeností s její praktickou implementací. Během semináře budou předvedeny i technologie, které pomáhají handicapovaným uživatelům při práci s počítači.

Těšit se můžete například na ukázku ovládání počítače hlasem, dozvíte se o zkušenostech se zaváděním přístupnosti v Seznam.cz či o tom, jak náročné je zpřístupnit web Českého statistického úřadu.

Podrobný program a registrační formulář najdete na stránce semináře.

V případě zájmu se registrujte, účast na semináři je bezplatná.

Těším se na setkání.