Poslepu.cz na novém URL

Od ledna 2014 najdete blog na adrese poslepu.cz.

čtvrtek 21. ledna 2010

Dolphin Guide - přístup k internetovým službám pro každého - 1. část

V prosinci 2009 uvedla Spektra v. d. n. na náš trh nový software pro zrakově postižené. Jmenuje se Dolphin Guide a jak z názvu plyne, jedná se o produkt britské firmy Dolphin, kterou u nás známe především jako producenta odečítačů a softwarových lup Supernova, Hal, Lunar a LunarPlus.

Tyto klasické odečítače a softwarové lupy se snaží o zpřístupnění všech standardních funkcí a možností prostředí Windows a aplikací, které v něm běžně používáme. Uživatelé, kteří práci s odečítačem nebo zvětšovačem zvládnou, mají tedy potom k dispozici veškerý běžně používaný aplikační software se všemi jeho možnostmi. Existuje ale i skupina zrakově postižených, pro které je orientace ve složitém prostředí Windows jen na základě odezvy hlasového výstupu a za pomoci klávesnice natolik složitá, že práci s počítačem musí vzdát a veškeré vymoženosti internetu a moderních informačních technologií jim zůstanou nepřístupné. Právě těmto lidem je určený Dolphin Guide, který má k uživateli přesně opačný přístup než odečítače. Snahou Guidu je uživatele uchránit složitého prostředí standardních aplikací a nabídnout mu podobné funkce mnohem jednodušší a srozumitelnější formou. Guide je tedy softwarový balík, který obsahuje vše důležité, co člověk potřebuje pro běžné domácí využití počítače. Škála možností není zdaleka tak široká jako u běžných aplikací, je ale kladen důraz na maximální jednoduchost, srozumitelnost a přístupnost.

Guide nabízí mimo jiné tyto funkce: textový editor, čtení naskenovaných předloh převedených pomocí OCR, zvětšování obrázků a naskenovaných dokumentů, kopírku, adresář, kalendář, hlasové poznámky, přehrávání CD, DVD a multimediálních souborů atd. My se ale v následujících odstavcích zaměříme hlavně na funkce, které zpřístupňují různé internetové služby.

Uživatelské prostředí Guidu

Téměř vše se v Guidu ovládá pomocí výběru aktuálně dostupných funkcí z jednoduchého menu. Pro základní práci v Guidu tedy nemusíme znát žádné klávesové zkratky, vystačíme si jen s šipkami nahoru a dolů pro pohyb v menu, Enterem pro potvrzení položky a Escapem pro návrat do předchozí obrazovky. Dále můžeme Guide ovládat pomocí funkčních kláves. Některé funkční klávesy např. slouží pro pohyb v textu. Nejdůležitější je asi klávesa F8, která spouští plynulé čtení. Užitečná je i klávesa F1. Ta otevírá kontextovou nápovědu k obrazovce, na které se právě nacházíme. Je trochu škoda, že tento opravdu snadný systém ovládání má i několik výjimek – pár funkcí přes systém nabídek dostupných není a nezbývá než znát jejich klávesové zkratky, např. akce schránky Kopírovat, Vyjmout a Vložit.

Vše v Guidu je čteno dobře srozumitelným hlasovým syntetizérem RealSpeak Zuzana. Oproti SAPI variantě Zuzany, která se používá s odečítači, je zde podstatně rychlejší odezva při psaní.

Částečně vidící uživatelé si mohou vzhled Guidu libovolně upravit. Lze uživatelsky měnit barvy, font a velikost písma všude v Guidu.

E-mail

První z internetových funkcí, na kterou se podíváme, je elektronická pošta. S Guidem můžeme pracovat s e-mailovou schránkou přes protokol POP3 i IMAP. Narozdíl od běžných mailových klientů zde můžeme mít nastavený jen jeden e-mailový účet. Máme k dispozici základní funkce, jako je odpověď, přeposlání, ruční třídění zpráv či práci s přílohami. Oproti běžným mailovým klientům zde nemůžeme definovat pravidla pro automatické třídění příchozí pošty a při psaní zpráv nelze využívat políčka Kopie a Skrytá kopie. E-mail je integrovaný s adresářem a kontrolou pravopisu, takže při psaní zprávy můžeme pohodlně vybírat příjemce a také rychle zkontrolovat chyby v textu zprávy.

Internetová rádia

Guide nabízí seznam předdefinovaných rádií, který načítá z internetu. Je v něm přes 50 převážně českých stanic. O seznam se stará technická podpora, takže může průběžně opravovat nefunkční adresy či přidávat nová rádia. Pokud uživatelé znají adresy streamů, mohou si také přidávat svá vlastní rádia. Výběr rádia a ovládání při jeho přehrávání je snadné - jako téměř všude i zde vystačíme jen s šipkami, Enterem a Escapem. Během přehrávání můžeme regulovat jeho hlasitost, aby rádio nebylo příliš tiché nebo hlasité vzhledem k hlasovému výstupu. Rádio můžeme nechat hrát, i když z internetových rádií odejdeme a budeme pracovat v jiných částech Guidu.

Podcasty

Pro tuto funkci Guide také obsahuje předdefinovanou sadu podcastů - zejména základní podcasty Českého rozhlasu. Do seznamu můžeme ale přidávat i vlastní podcasty. Zvolíme-li v seznamu nějaký podcast, Guide načte a zobrazí seznam pořadů. U jednotlivých pořadů Guide hlásí, zda jsme je již poslouchali, nebo že jsou stažené, ale neposlechnuté, případně průběh jejich stahování. Pokud odenterujeme nestažený pořad, můžeme zahájit jeho stahování, pokud odenterujeme pořad již stažený, můžeme jej přehrávat. Při přehrávání máme stejné možnosti jako v případě rádií.

Příště se podíváme na to, jak lze pomocí Guide používat Skype, RSS čtečku či surfovat po webu.

Autorem článku je Honza Šnyrych.

Související odkazy

Žádné komentáře: