Poslepu.cz na novém URL

Od ledna 2014 najdete blog na adrese poslepu.cz.

čtvrtek 16. dubna 2009

Tmavomodrý festival 2009 - pozvánka na doprovodné akce

Zajímá vás speciální výpočetní technika pro zrakově postižené a novinky v této oblasti? Pokud ano, rád bych vás pozval 15. a 16. května 2009 do Brna na 20. ročník Tmavomodrého festivalu. Již tradičně jsme při příležitosti tohoto festivalu připravili doprovodné akce, zaměřené právě na oblast kompenzačních pomůcek na bázi výpočetní techniky.

Dvoudenní výstava kompenzačních pomůcek proběhne v pátek od 13 do 18 hodin, v sobotu pak od 9 do 13 hodin. Na co se můžete těsit? Novinek je letos celá řada. Například Adaptech představí nový automatický obnovovací a zálohovací systém, ACE Design hlasový vstup a výstup pro ovládání počítače s využitím hlasového ovládání MyVoice v kombinaci s odečítačem WinMonitor, Galop zápisníky PAC Mate Omni, Spektra mobilní telefon s programem TALKS&ZOOMS.

V sobotu pak od 9.30 proběhne přibližně 2,5 hodinový blok přednášek, věnovaný například novinkám v oblasti ozvučených mobilních telefonů, navigačních systémů či novému braillskému řádku Brailliant. Vyvrcholením sobotního programu bude finále druhého ročníku Memoriálu Zdeňky Vernarské.

Během výstavy také bude možnost zakoupit výrobek z výtvarné dílny pro nevidomé, košík z Dědiny, či knihu nevidomého Jiřího Maršálka Hledání a snění.

Nebudou chybět ani prezentace škol výcviku vodicích psů - Střediska výcviku vodicích psů SONS ČR z Prahy a Školy pro výcvik vodicích psů Milana Dvořáka z Adamova.

Pokud se tedy do Brna vydáte, určitě neuděláte chybu - výstava je jediná svého druhu u nás a pokrývá prakticky veškerý u nás dodávaný sortiment z této oblasti. A další bude zase až za rok ;-)

Související odkazy

středa 8. dubna 2009

Jak dopadlo testování přístupnosti webů v Bibliowebu a Zlatém erbu 2009?

Během uplynulých týdnů jsme se velmi aktivně věnovali testování přístupnosti. V soutěži Biblioweb 2009 jsme otestovali 43 webů, ve Zlatém erbu 2009 pak 28 webů.

Testovalo nás celkem 9 - 4 nevidomí, 3 těžce slabozrací a já s kolegou, takže testy byly opravdu důkladné a zaměřené na reálnou přístupnost webů. Různorodost našeho týmu testérů zajišťuje otestování webu handicapovanými uživateli s různými znalostmi a zkušenostmi, což testování více přibližuje reálnému používání webu touto skupinou uživatelů. Já a kolega jsme pak přístupnost hodnotili podle vybraných pravidel pro tvorbu přístupného webu s ohledem na aktuální trendy v oblasti přístupnosti. Výsledky jsme v rámci každé skupiny testerů zprůměrovali, pak udělali průměr těchto tří čísel, zaokrouhlili a výsledek byl na světě. Kromě bodového hodnocení každý testér web stručně okomentoval (co se mu líbilo či nelíbilo a proč tedy dal právě tolik bodů, kolik dal).

V soutěžích jsme také nominovali jeden ze soutěžních webů na cenu za nejlepší bezbariérový web. Každý z hodnotitelů přístupnosti měl možnost navrhnout až tři weby na tuto cenu. V Bibliowebu to bylo celkem jednoznačné, 8 z 9 možných nominací získal web Knihovny v Kondraci, ve Zlatém erbu byl letos docela těsný souboj mezi Petrovicemi a Ratměřicemi, který nakonec těsně (5:4) vyhrály Petrovice. Vítězům i Ratměřicím gratulujeme (před zaokrouhlením byl bodový rozdíl 3 setiny a rozhodla ta jedna nominace navíc).

Výsledky obou soutěží jsou již tradičně vyhlašovány na konferenci ISSS, které jsme se v pondělí a v úterý také zúčastnili. Podrobné výsledky testování (slovní komentáře poskytujeme provozovatelům soutěžících webů na vyžádání), příspěvky ve sborníku či podklady k prezentacím jsou k dispozici ve zprávě Naše účast na konferenci ISSS 2009.

pondělí 6. dubna 2009

Nejoblíbenější a nejméně oblíbené weby uživatelů screenreaderů

Výsledky nedávno provedeného průzkumu mezi uživateli screenreaderů společnosti WebAim.org byly doplněny o informace, jaké weby tito uživatelé rádi navštěvují, nebo naopak nenavštěvují (i když by chtěli) kvůli problémům s přístupností.

Nejoblíbenější weby

Na otázku Jmenujte několik oblíbených webů, které používáte pro hledání informací, zábavu, nakupování, atp. odpověděli účastníci následovně:

  • Google - 671
  • Amazon - 270
  • Wikipedia - 95
  • Yahoo - 79
  • eBay - 68
  • BBC - 52
  • Facebook - 43
  • YouTube - 42
  • Audible - 39
  • Bookshare - 38

Weby, kterým se uživatelé screenreaderů raději vyhnou

Odpovědi na otázku Jaké weby byste rádi navštěvovali, ale kvůli problémům s přístupností se jim raději vyhnete? pak vypadají následovně:

  • Weby založené na Flash technologii - 85
  • Shopping sites - 56
  • Amazon - 46
  • Facebook - 45
  • News sites - 39
  • MySpace - 37
  • Yahoo - 29
  • eBay - 21
  • YouTube - 21
  • Travel sites - 21

Pět webů se objevilo v obou seznamech - Amazon, Facebook, Yahoo, eBay, YouTube. S webem, který jeden uživatel vyhodnotí jako nepřístupný, nemusí mít jiný uživatel problém a může se na něm dostat k informacím, které potřebuje. Což opět potvrzuje jeden z výstupů tohoto průzkumu (typický uživatel neexistuje) i aktuálního pohledu na přístupnost (přístupnost stejného webu mohou různí uživatelé vyhodnotit různě).

Související odkazy

čtvrtek 2. dubna 2009

Novinky softwarové lupy ZoomText 9.18

Firma AiSquared nedávno vydala novou verzi softwarové lupy ZoomText. Její číslo je 9.18 a přináší několik zajímavých novinek, s nimiž bych vás rád seznámil.

Asi nejnápadnější změnou, které si uživatel všimne po spuštění ZoomTextu 9.18, je tzv. hladké rolování. Zvětšený obraz se po obrazovce z jednoho místa na jiné nepřesouvá skokově jako doposud, ale plynulým posunem. Uživatel tedy vždy vidí, odkud a kam se obraz přesunul, což může usnadnit orientaci na zvětšené obrazovce. Hladké rolování lze nastavit, případně vypnout, pokud by někomu nevyhovovalo - třeba já si na něj chvilku zvykal.

Další novinkou je skriptování, které dává uživatelům možnost ovlivnit chování ZoomTextu v jednotlivých aplikacích. Pomocí skriptů lze upravit zvětšování a odečítání z příslušné aplikace či automatizovat prováděné činnosti. ZoomText nabízí tzv. ZoomText Object Model (ZOM) pro přístup k jednotlivým vlastnostem ZoomTextu, skripty pak lze psát v běžných skriptovacích jazycích jako je VBScript či JavaScript. Časem by měly být k dispozici ke stažení i hotové skripty.

Poslední velkou novinkou je pak podpora 64bitových Windows Vista.

Pokud vás zajímá, co vše ZoomText umí a k čemu slouží, podívejte se na následující video nebo si jej přímo vyzkoušejte - k dispozici je šedesátidenní trial verze.


ZoomText Demonstration and Feature Overview from aisquared on Vimeo.

Souvisejí odkazy