Poslepu.cz na novém URL

Od ledna 2014 najdete blog na adrese poslepu.cz.

pátek 9. ledna 2009

Eliška - další kvalitní český hlas

Eliška je nový český hlas z rodiny syntezátorů Infovox Desktop firmy Acapela Group. Český trh se tak rozrůstá o další velmi kvalitní syntézu, kterou mohou uživatelé s těžkým postižením zraku použít se screen-readery či softwarovými lupami.

Infovox Desktop s českým hlasem Eliška je u nás momentálně distribuován jako standardní součást sestav firmy Galop, výrobní družstvo nevidomých Spektra jej pak dodává spolu se softwarovou lupou ZoomText ve variantě Zvětšovač/Odečítač. Koupit jej lze i samostatně za cca 10 000 Kč bez DPH.

Eliška mně osobně přijde oproti Zuzaně příjemnější na poslouchání - její projev na mě působí klidněji a méně afektovaně. Příjemnější je i na práci - hlasová odezva je na srovnatelném hardware svižnější i při běžném používání, její velkou výhodou je také možnost uživatelsky upravovat slovníky výslovnosti. Za potencionální handicap Elišky lze považovat vyšší pořizovací cenu při samostatném nákupu syntézy, která je dvoj až čtyřnásobná oproti dosud prodávaným syntézám.

Související odkazy

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Vřele doporučuji porozhlédnout se u zahraničních distributorů. Hlas není potřeba kupovat v balíčku s dalším softwarem za deset tisíc. Cena doporučená výrobcem za první hlas je 99 USD (asi 1820 Kč) a polovic za každý další.

Pokud používáte Apple MacOS X nebo iPhone, můžete si Infovox iVox s Eliškou koupit online.

http://www.assistiveware.com/infovox_ivox.php

Radek Pavlíček řekl(a)...

Martine, díky za komentář, dovolím si jen malé upřesnění. Já v článku zmiňuji program Infovox Desktop Pro, který je určen pro Windows platformu, Ty píšeš o Infovox iVox pro Mac OS X. Takže porovnávat ceny je trošku irelevantní ;-)

Anonymní řekl(a)...

Proklikal jsem si ceny u zahraničních distributorů, a opravdu se divím. V čem je takový rozdíl? :-o