Poslepu.cz na novém URL

Od ledna 2014 najdete blog na adrese poslepu.cz.

úterý 11. března 2008

Přístupné výsledky hledání v telefonním seznamu

O tom, že telefonní seznam Zlaté stránky zobrazuje nalezená telefonní čísla ve formě obrázku s alternativním textovým popiskem Telephone number ví asi každý, kdo jej používá. O tom, že tato ochrana je trošku bezzubá, protože telefonní číslo se ve zdrojovém kódu stránky používá jako parametr pro specifikaci konkrétního místa na mapě, se už ví asi méně.
ukázka vyhledání s alternativním popiskem Telephone number

Tak jako tak, telefonní seznam dle mého názoru patří mezi služby, které by měly prezentovat výsledky hledání přístupnou (rozuměj textovou) formou. Protože naše jednání ohledně zpřístupnění služby nebyla úspěšná, vytvořil před časem pan Michal Ficek z laboratoře Carolina plug-in - externí odkaz, doplňující k obrázku telefonního čísla textový popisek, čitelný screen readery. Tím sice umožnil přístup k výsledkům třeba nevidomým návštěvníkům, což bylo jistě užitečné, ale přece jen toto řešení lze svým způsobem považovat za proprietární (vazba na konkrétní prohlížeč, nutnost si něco do PC doinstalovat, atp.).
ukázka vyhledání za použití plug-inu pro MSIE
Proto mě velmi potěšilo, když jsem před pár dny objevil na 1188.cz možnost vyhledávat v telefonním seznamu, jehož výsledky jsou prezentovány ve formě textu.

ukázka vyhledání telefonního čísla na 1188.cz
Nezastírám, že 1188.cz má spoustu velkých i malých much z hlediska přístupnosti a některé věci by šlo řešit lépe. Ale skutečnost, že telefonní číslo je oproti Zlatým stránkám v textové formě, IMHO vše ostatní přebíjí. Takže i když nepoužíváte screen reader, ale vadí vám - stejně jako mně - opisování nalezeného čísla ze Zlatých stránek, hledejte přes 1188.cz. A navíc se mi i zdá, že výsledky hledání na 1188.cz jsou relevantnější.

2 komentáře:

Michal řekl(a)...

Hezký den,
poznámky k přístupnosti 1188.cz nám prosím dejte vědět (třeba přes e-mail 1188 @ jyxo.com), rádi se na ně podíváme a web dle možností upravíme.

Michal řekl(a)...

Michale, stačí se podívat na celkovou velikost HP jyxo.cz a 1188.cz. Jedenáct kilobajtů mi přijde celkově přístupnější než osmdesát :-)