Poslepu.cz na novém URL

Od ledna 2014 najdete blog na adrese poslepu.cz.

sobota 7. července 2012

Novinky v přístupnosti Androidu a prohlížeče Google Chrome

Na konferenci Google I/O 2012 se letos objevila i tématika přístupnosti. A to dokonce několikrát. Pojďme se společně podívat, jaké novinky Google v této oblasti připravil.

Making Android Apps Accessible

Kromě mnoha dalších věcí byla představena také nová verze operačního systému Android 4.1 s kódovým označením Jelly Bean. Ta přináší v oblasti přístupnosti celou řadu vylepšení:

  • Pro procházení lze nově použít švihání prstu po obrazovce a to zleva doprava (posun dopředu) nebo zprava doleva (posun dozadu). Dvojitým poklepáním kamkoli na displej lze vybranou položku aktivovat. Pokud někomu vyhovuje starší způsob ovládání, může si jej pochopitelně nastavit a zařízení ovládat tak, jak byl doposud zvyklý.
  • Významného vylepšení (či spíše návratu zpět) se dočkala také systémová klávesnice, u které se vývojáři po vlně kritiky ze stran uživatelů vrátili k původnímu způsobu zadávání a to formou zvednutí prstu ze zvoleného znaku.
  • Do Nastavení usnadnění byla přesunuta položka Výstup převodu textu na řeč, takže nyní jsou všechna potřebná nastavení pod jedinou volbou. Což je určitě přehlednější.
  • Režim Explore by Touch již není třeba aktivovat ručně, ale k jeho aktivaci dojde automaticky po zapnutí odečítače. Uživatel je o aktivaci tohoto režimu pouze informován.
  • Přepracován byl také tréninkový mód dotykového ovládání. To nyní obsahuje nácvik jednoduchých gest pro obsluhu uživatelského rozhraní.

Novinky v přístupnosti Google Chrome

Pro Chrome 21 a vyšší připravil Google Accessibility Developer Tools, které je možné použít k testování některých aspektů přístupnosti. Co jsem zkoušel, tak mi zatím přijde v dost surovém stavu, na druhou stranu oceňuji jednoduchost a přehlednost výstupu auditu.

Pro Chrome už také existují rozšíření ChromeVox - open source screen reader a Daltonize! - pomáhající při prohlížení obrázků na webu uživatelům s poruchou barvocitu a Google Chrome také spolupracuje se screen readerem JAWS.

Pokud vás tématika přístupnosti a Googlu zajímá a chcete být pravidelně informováni o novinkách, sledujte googleaccess - oficiální Twitter účet Google accessibility teamu.

Související odkazy

Žádné komentáře: