Poslepu.cz na novém URL

Od ledna 2014 najdete blog na adrese poslepu.cz.

pondělí 28. března 2011

Přístupnost na ISSS 2011

Ve dnech 4. a 5. dubna 2011 se díky vstřícnosti pořadatelů opět účastníme konference Internet ve státní správě a samosprávě v Hradci Králové. Kromě stánku, kde budeme mít s kolegy poradnu pro bezbariérový web - najdete nás v přízemí u Jednacího sálu, náš stánek má číslo 63 - jsem dostal prostor i pro jednu přednášku.

Přednášku budu mít v pondělí 4. dubna v Eliščině sále kongresového centra Aldis od 17:05 do 17:20 v sekci ICT bez bariér. Přednáška má název Praktické aspekty přístupnosti a bude zaměřena na praktické ukázky řešení některých situací (definování textových alternativ, strukturování obsahu) v oblasti přístupnosti. Tvůrci webu potřebují jednoduché, snadno dostupné a použitelné nástroje k tomu, aby mohli přístupné weby tvořit a mým cílem bude ukázat, že přístupnost v praxi nemusí být složitá a že mnohdy stačí použít zdravý selský rozum.

Pokud se na konferenci chystáte a tématika přístupnosti vás zajímá, rád bych vás pozval k nám na stánek i na přednášku.

Těšíme se na setkání.

P.S. Weby ze Zlatého erbu i Bibliowebu máme otestovány, takže pokud jste soutěžili a zajímá vás, jak jste dopadli či kde má váš web nějaká slabá místa v přístupnosti, stavte se - kolega Michal Jelínek vás rád s výsledky testování seznámí.

čtvrtek 24. března 2011

Kindle poslepu aneb přístupnost Kindle pro nevidomé

V předchozím článku jsme se podívali na to, jak může s Kindle pracovat slabozraký uživatel. Dnes se podíváme, zda Kindle přináší něco zajímavého nevidomým uživatelům a jestli je nějaký důvod, proč by si jej měl nevidomý člověk pořídit.

Jedním z hlavních taháků, kvůli kterým si uživatelé Kindle kupují, je e-ink displej, z něhož se krásně (podobně jako z papíru) čte text. Toto je věc, kterou ale nevidomí uživatelé neocení, takže se musíme poohlédnout po jiných funkcích.

Potencionálního nevidomého zájemce určitě bude zajímat, jak je Kindle ozvučen. Kindle pro ozvučení nabízí Voice Guice a Text-To-Speech. Voice Guide slouží jako screenreader, který ozvučuje prostředí Kindle - čte v menu, na úvodní obrazovce či v nastavovacích dialozích. Jeho spuštění lze provést pouze z Nastavení (klávesovou zkratku jsem neobjevil), což nevidomý poslepu sám neudělá - minimálně ne napoprvé, pak by se asi dala sekvence kláves, které je k tomu třeba zmáčknout, naučit.

Text-To-Speech lze zapnout/vypnout klávesovou zkratkou. Syntetický hlas je srozumitelný a uživatel si jej může i částečně upravit dle svých potřeb. Je možné u něj nastavit rychlost (na výběr je ze tří rychlostí) a mluvčí(ho) - lze si vybrat mezi mužským a ženským hlasem. Syntéza je ale pochopitelně anglická, čímž je prakticky nepoužitelná pro čtení českých knih či použití v rozhraní Kindle, které je lokalizováno do češtiny.

Osobně tedy nevidím žádný důvod pro to, aby si nevidomý člověk momentálně Kindle pořizoval. E-ink displej neocení a odečítací funkce mu pro čtení českých knih v českém prostředí neposlouží. Ale například pro nevidomého v USA by mohl být Kindle zajímavý, protože stávající řešení mu zpřístupňuje vše, co potřebuje. A ještě zajímavější by se stal ve chvíli, kdy by byl ozvučen nákup knih na Amazonu přes Kindle. Pak by se jednalo opravdu o velmi jednoduchý a pohodlný způsob, jak by se mohl nevidomý člověk dostat ke knihám.

Má tedy nevidomý čtenář smůlu? Naštěstí ne. Existuje řešení, které je “ušito” přímo na míru nevidomým uživatelům. “E-čtečka” pro nevidomé se jmenuje Beletrik a my se na ni detailně podíváme v dalších článcích.

Související odkazy

úterý 22. března 2011

Dvě novinky v přístupnosti Androidu pro nevidomé

Matěj Plch mě dnes upozornil na dvě novinky, které se týkají přístupnosti operačního systému Android pro nevidomé uživatele.

Tou první je lokalizace odečítače Spiel a vylepšení některých jeho funkcí, zejména pak rychlejší odezva s českým hlasem, který je poněkud náročnější na výkon. Více informací najdete v článku Odečítač Spiel konečně česky!

Druhou novinkou je zpřístupnění dotykového ovládání mobilních telefonů s Androidem. Přístrojů s hardwarovou klávesnicí je na trhu velmi málo, jejich počet se neustále zmenšuje a nevidomí uživatelé tak měli stále menší možnosti výběru vhodného mobilního telefonu. Nová verze odečítače TalkBack od společnosti Google situaci významně ulehčuje. Tato verze přináší

  • dotykovou QWERTY klávesnici, která umožňuje zadávání textu s hlasovou odezvou a s možností prohlížení textu po znacích, slovech, větách i odstavcích.
  • Virtuální D-Pad pro navigaci v uživatelském prostředí Androidu.
  • Globální klávesové příkazy, které umožňují jedním kliknutím přístup k často používaným funkcím.

Více informací najdete v článku Revoluce přichází! Ovládejte svůj Android dotykem.

pondělí 21. března 2011

Kindle pod lupou aneb přístupnost Kindle pro slabozraké

Čtečka Kindle je v České republice stále populárnější. Pojďme se podívat, jaké možnosti tato čtečka nabízí slabozrakým uživatelům a zda je pro ně zajímavé vůbec uvažovat o její koupi.

Proč si Kindle pořídit?

Zde jsou důvody asi stejné, jak u běžné populace. Pro mě osobně byla stěžejní nízká hmotnost a rozměry (a tudíž snadná přenositelnost), příjemně čitelný displej, dlouhá výdrž na baterii a v neposlední řadě také cena, která je včetně dopravy z USA cca 2 900 Kč. Výhodu čtečky také vidím v tom, že mám v jednom zařízení uloženu spoustu dokumentů a mám je tak kdykoliv k dispozici.

Nákup Kindle

Při nákupu mají slabozrací uživatelé stejné možnosti jako ostatní. Kindle si mohou koupit buď přes Amazon.com (což s sebou nese nižší cenu, ale vyžaduje znalost angličtiny a „ochotu“ platit kartou přes Internet), nebo si ji koupit v ČR se všemi výhodami i nevýhodami, které toto řešení má. Já jsem zvolil první variantu a byla naprosto bezproblémová. V pátek v noci jsem si Kindle objednal, ve středu dopoledne jsem jej měl doma.

Kindle - detail ukázky práce s menu pomocí asférické lupy

Práce s čtečkou

Klávesnice Kindle je díky svému zpracování a oddělení jednotlivých tlačítek dobře hmatná a Kindle sám o sobě disponuje funkcemi pro zpřístupnění textu. Uživatel si může nastavit velikost písma, typ písma, mezeru mezi řádky a počet slov na řádek. Bohužel písmo v „dialogu“, ve kterém se toto nastavení provádí, je ve standardní velikosti, takže k nastavení čtečky si musí slabozraký uživatel vzít na pomoc nějakou jinou lupu.

Kindle - ukázka práce s dialogem pro přizpůsobení písma pomocí asférické lupy

Se stejným problémem se pak uživatel potýká i při práci na úvodní obrazovce, v menu či při psaní poznámek. Zde je třeba opět použít lupu, což většinou není problém, protože uživatelé, kteří nějakou příruční lupu potřebují, ji nosí s sebou a principielně je jedno, jestli si pomocí ní prohlížejí něco v běžné knížce, nebo na Kindle.

Čtení textů

Čtení textů je bezproblémové díky poměrně bohatým možnostem nastavení toho, jak má být text zobrazen. Ovládání Kindle je intuitivní a i s horší kontrolou zrakem se dá zvládnout. Klávesy pro listování jsou dobře hmatné a při běžném čtení uživatel prakticky nic jiného nepotřebuje.

Kde získat texty

Knížky

Kromě standardních možností (tj. například nákup knih přes Amazon.com či využití bezplatných českých zdrojů) mají uživatelé možnost bezplatně si stahovat knížky z knihoven digitálních textů, které jsou určeny právě pro uživatele s těžkým postižením zraku. Například Knihovna digitálních dokumentů obsahuje k dnešnímu dni přibližně 19 tisíc titulů (periodik i neperiodik).

Noviny, časopisy

Při objednání zasílání časopisů opět přichází ke slovu přístupnost webu, protože zasílání běžných novin či časopisů do Kindle se objednává přes web. Je tedy potřeba, aby stránka s objednáním zasílání byla přístupná (což ale zpravidla za pomoci softwarové lupy není problém). Uživatel si pak ještě musí povolit zasílání v nastavení svého účtu na Amazon.com, takže i zde hraje roli přístupnost webu a znalost angličtiny.

Vlastní texty
Vlastní texty lze do Kindle dostat dvěma způsoby – buď Kindle připojit přes USB k PC, nebo je do něj zaslat mailem. Připojení přes PC je bezproblémový a přístupný způsob, protože pokud uživatel používá PC, tak má jistě jeho přístupnost nějak – typicky pomocí softwarové lupy – vyřešenu. I druhý způsob je bez obtíží. Práci s e-mailem slabozrací uživatelé zvládají, nutné je však opět na webu Amazon.com povolit adresu, z níž bude uživatel texty posílat.

Sám zatím Kindle používám více ke čtení novin, časopisů a vlastních textů, než ke čtení knih. Pokud si chci zkrátit cestu z práce a v trolejbusu si například přečíst a udělat korektury článku, který jsem napsal, nemusím ho už tisknout, ale pošlu si jej do Kindle, kde si jej přečtu a udělám si k němu poznámky.

Kindle - dialog pro přizpůsobení písma

Závěr

Slabozrakému uživateli, který hodně a rád čte nebo pracuje s větším množstvím dokumentů, umí anglicky natolik, že si poradí s webovým rozhraním Amazon.com a ke kompenzaci jeho zrakové vady mu dostačují možnosti, které Kindle nabízí, mohu Kindle bez váhání doporučit. Jeho přístupnost je na dobré úrovni a i s omezeními, která má a kdy je nutné použít příruční lupu, jej lze bez větších obtíží používat.

A na úplný závěr nabídka pro slabozraké čtenáře mého blogu: pokud Vás Kindle zaujal a chcete si přístupnost Kindle před jeho pořízením vyzkoušet, ozvěte se mi, rád Vám jej předvedu.

Fotogalerie

Amazon Kindle pod lupou

Další zdroje informací

úterý 8. března 2011

Praktické aspekty přístupnosti - přednáška na VŠE

Tvůrci webu potřebují jednoduché, snadno dostupné a použitelné nástroje k tomu, aby mohli tvořit přístupné weby. Důležité je také poskytnout jim návody a ukázky správných či možných řešení situací, se kterými se mohou při tvorbě webu setkat.

Cílem naší přednášky, která proběhne ve čtvrtek 5. května 2011 od 18.00 na VŠE v Praze, bude ukázat posluchačům možná řešení, která pak mohou použít ve své praxi.

Přednáška bude zaměřena na praktické ukázky řešení některých situací v oblasti přístupnosti. Ukážeme si, že i například na tak "banální" a známou věc, jakou jsou alternativní textové popisky, lze nahlížet z mnoha úhlů pohledu a definování textové alternativy tak, aby skutečně byla k užitku, nemusí být jednoduché.

Závěr přednášky pak bude patřit ukázkám možností, které přináší specifikace WAI-ARIA při zpřístupnění dynamických webových aplikací.

Přivítáme aktivní zapojení účastníků přednášky a spolupráci s námi při řešení jednotlivých úkolů, pro nejaktivnějšího účastníka máme připravenu odměnu ;-)

A co bude na programu?

  • Trocha teorie na úvod
    • WCAG 1.0 vs. 2.0
    • Co přináší WCAG
  • Praktická ukázka asistivních technologií pro nevidomé a slabozraké
    • Softwarová lupa
    • Screenreader
    • Braillský řádek
  • Praktický worshop
    • Textové alternativy
    • Strukturování dokumentu
      • Nadpisy
      • Seznamy
      • Tabulky
    • Závislost na barevném vnímání
    • Přístupnost formulářů
  • WAI-ARIA - praktická ukázka funkčních řešení

Účast na přednášce je zdarma, možnost přihlásit se je přes Srazy.info.

Těšíme se na setkání.

středa 2. března 2011

Je definování velikosti písma v pixelech stále ještě vážný problém?

Požadavek na zvětšování velikosti písma patří k přístupnostním evergreenům. Je ale dnes ještě nutné dogmaticky trvat na nedefinování velikosti písma v pixelech? Jaké jsou naše praktické zkušenosti s potřebou zvětšovat písmo (resp. obsah celý stránky)? Co je lepší - malé písmo, které lze zvětšovat, nebo dostatečná výchozí velikost písma?

Řada lidí se mylně domnívá, že požadavek na možnost zvětšení písma vychází z potřeb slabozrakých uživatelů. Není tomu tak. Tito uživatelé mají k dispozici softwarové lupy, které jim zvětšují nejen písmo, ale celý obsah webové stránky, resp. vše, co se v oknech aplikací a operačního systému nachází. Těžce slabozrakým lidem totiž jen zvětšení písma nepomůže a potřebují zvětšit i prostředí prohlížeče, aby jej mohli vůbec ovládat.

Při našich uživatelských testech přístupnosti, poradenství či kurzech obsluhy PC se zpravidla setkáváme s některou z následujících situací:

  • Uživatel zvětšovat text nepotřebuje (ať už proto, že by mu to nepomohlo, nebo proto, že mu standardní velikost písma vyhovuje).
  • Uživatel vidí tak špatně, že k práci používá softwarovou lupu a zvětšování z prohlížeče nepoužívá, protože by mu nepomohlo, navíc mu softwarová lupa nabízí mnohem lepší funkce a komfort;
  • Uživatel je „znalý věci“ (protože zvětšovat text potřebuje), umí si zvětšit písmo přes Velikost textu (případně provést další úpravy vzhledu stránky přes opomíjené a přehlížené Možnosti usnadnění), ví, kde tuto funkci hledat a nečiní mu problém použít Lupu v případě, kdy Velikost textu nefunguje.
  • Uživatel raději používá Lupu, protože s Velikostí textu nemá dobré zkušenosti (nefunguje na webech s px, případně dochází ke skrývání/překrývání textů, maximální velikost mu nedostačuje, atp.).
  • Uživatel používá jiný prohlížeč než Internet Explorer a tento problém jej vůbec netrápí.
  • Uživatel neví, jak si písmo na stránce zvětšit, případně neví, že něco takového vůbec jde.

Nevybavuji si situaci, kdy by uživatel uměl zvětšit text, a když to nejde, tak by v IE7/8 nebyl schopen použít Lupu (koneckonců je to položka hned nad Velikost textu, případně je ve stavovém řádku prohlížeče na stejném místě jako lupa ve Wordu 2007). Proto je v zásadě jedno, v jakých jednotkách je písmo definováno.

Jak už jsme si řekli, problém se přímo netýká slabozrakých uživatelů. Definování velikosti písma v px však může působit potíže uživatelům, kteří z nějakého důvodu stále musí používat Internet Explorer 6, potřebují zvětšit písmo a nemohou Internet Explorer 6 upgradovat. Je otázkou, kolik takových uživatelů je, ale naším cílem by mělo být zpřístupnit web co nejvíce návštěvníkům. Jak tedy tento problém vyřešit?

Nejsnazší řešení je definovat výchozí písmo dostatečně velké tak, aby uživatelé neměli potřebu je zvětšovat. Z praktického hlediska je to dokonce mnohem užitečnější, než nadefinovat drobné písmo v relativních jednotkách a umožnit uživatelům jeho zvětšení - jak už jsme si řekli, většina uživatelů zvětšit písmo neumí.

Osobně si pak myslím, že v této oblasti je nutná i osvěta mezi uživateli, kteří zvětšování písma potřebují, aby si

  • uměli zvolit “správný” prohlížeč,
  • uměli si pomocí jeho funkcí obsah stránky zvětšit.

Jako ideální se mi z tohoto pohledu jeví Firefox, který umožňuje obsah stránky jednoduše zvětšit a navíc i nastavit, co se bude zvětšovat - zda jen text, nebo veškerý obsah stránky.

Ale osvětu uděláme až někdy příště ;-), dnes si stačí zapamatovat, že nejdůležitější je nadefinovat výchozí písmo dostatečně velké tak, aby bylo pohodlně čitelné.