Poslepu.cz na novém URL

Od ledna 2014 najdete blog na adrese poslepu.cz.

středa 2. března 2011

Je definování velikosti písma v pixelech stále ještě vážný problém?

Požadavek na zvětšování velikosti písma patří k přístupnostním evergreenům. Je ale dnes ještě nutné dogmaticky trvat na nedefinování velikosti písma v pixelech? Jaké jsou naše praktické zkušenosti s potřebou zvětšovat písmo (resp. obsah celý stránky)? Co je lepší - malé písmo, které lze zvětšovat, nebo dostatečná výchozí velikost písma?

Řada lidí se mylně domnívá, že požadavek na možnost zvětšení písma vychází z potřeb slabozrakých uživatelů. Není tomu tak. Tito uživatelé mají k dispozici softwarové lupy, které jim zvětšují nejen písmo, ale celý obsah webové stránky, resp. vše, co se v oknech aplikací a operačního systému nachází. Těžce slabozrakým lidem totiž jen zvětšení písma nepomůže a potřebují zvětšit i prostředí prohlížeče, aby jej mohli vůbec ovládat.

Při našich uživatelských testech přístupnosti, poradenství či kurzech obsluhy PC se zpravidla setkáváme s některou z následujících situací:

  • Uživatel zvětšovat text nepotřebuje (ať už proto, že by mu to nepomohlo, nebo proto, že mu standardní velikost písma vyhovuje).
  • Uživatel vidí tak špatně, že k práci používá softwarovou lupu a zvětšování z prohlížeče nepoužívá, protože by mu nepomohlo, navíc mu softwarová lupa nabízí mnohem lepší funkce a komfort;
  • Uživatel je „znalý věci“ (protože zvětšovat text potřebuje), umí si zvětšit písmo přes Velikost textu (případně provést další úpravy vzhledu stránky přes opomíjené a přehlížené Možnosti usnadnění), ví, kde tuto funkci hledat a nečiní mu problém použít Lupu v případě, kdy Velikost textu nefunguje.
  • Uživatel raději používá Lupu, protože s Velikostí textu nemá dobré zkušenosti (nefunguje na webech s px, případně dochází ke skrývání/překrývání textů, maximální velikost mu nedostačuje, atp.).
  • Uživatel používá jiný prohlížeč než Internet Explorer a tento problém jej vůbec netrápí.
  • Uživatel neví, jak si písmo na stránce zvětšit, případně neví, že něco takového vůbec jde.

Nevybavuji si situaci, kdy by uživatel uměl zvětšit text, a když to nejde, tak by v IE7/8 nebyl schopen použít Lupu (koneckonců je to položka hned nad Velikost textu, případně je ve stavovém řádku prohlížeče na stejném místě jako lupa ve Wordu 2007). Proto je v zásadě jedno, v jakých jednotkách je písmo definováno.

Jak už jsme si řekli, problém se přímo netýká slabozrakých uživatelů. Definování velikosti písma v px však může působit potíže uživatelům, kteří z nějakého důvodu stále musí používat Internet Explorer 6, potřebují zvětšit písmo a nemohou Internet Explorer 6 upgradovat. Je otázkou, kolik takových uživatelů je, ale naším cílem by mělo být zpřístupnit web co nejvíce návštěvníkům. Jak tedy tento problém vyřešit?

Nejsnazší řešení je definovat výchozí písmo dostatečně velké tak, aby uživatelé neměli potřebu je zvětšovat. Z praktického hlediska je to dokonce mnohem užitečnější, než nadefinovat drobné písmo v relativních jednotkách a umožnit uživatelům jeho zvětšení - jak už jsme si řekli, většina uživatelů zvětšit písmo neumí.

Osobně si pak myslím, že v této oblasti je nutná i osvěta mezi uživateli, kteří zvětšování písma potřebují, aby si

  • uměli zvolit “správný” prohlížeč,
  • uměli si pomocí jeho funkcí obsah stránky zvětšit.

Jako ideální se mi z tohoto pohledu jeví Firefox, který umožňuje obsah stránky jednoduše zvětšit a navíc i nastavit, co se bude zvětšovat - zda jen text, nebo veškerý obsah stránky.

Ale osvětu uděláme až někdy příště ;-), dnes si stačí zapamatovat, že nejdůležitější je nadefinovat výchozí písmo dostatečně velké tak, aby bylo pohodlně čitelné.

3 komentáře:

Radek řekl(a)...

Mě v tomto kontextu napadá, v jakých jednotkách zadávat velikost písma, aby bylo "dost velké". Zrovna pixely mi nepřipadají šťastné. Např. nové notebooky mají při stejné velikosti displeje čím dál větší rozlišení. Na takovém NB je potom písmo 15px prakticky nečitelné, zatímco na starším NB s rozměrově stejným displejem (ale nižším rozlišením) může být v pohodě. Nebylo by lepší zadávat spíš 15pt? To by mělo vyloudit zhruba stejně velké písmo všude, ale možná je to jen teorie...

Anonymní řekl(a)...

Ja to riešim tak, že v BODY nastavím 12pt a v ďaľších sekciach používam percentá, napr. 120% a podobne.
Ak si náhodou užívateľ prepne veľkosť písma na väčšie, príp. menšie, všetky veľkosti písma sa relatívne zväčšia, príp. zmenšia. Túto teóriu som začal používať keď som absolvoval školenie tvorby stránok pre slabovidiacich užívateľov.
Viem že ak je nastavené v pixeloch tak to prehliadač zobrazí presne a pri zväčšovaní písma to zostane stále v rovnakej veľkosti. Ak je to v jednotkách pt tak sa priamoúmerne zväčší, resp. zmenší písmo.

myf řekl(a)...

Nastavení velikosti v (celých) pt (12pt je myslím pro většinu fontů optimální) namísto px má navíc ještě jeden dobrý důsledek: odstíní se tak občasné 'zaokrouhlovací quirky'. Písma jsou myslím implicitně navrhována v celých 'pointových' stupních (nejčastěji asi 8, 10, 12, 16) a při dopočítávání mezi-velikostí za určitých okolností dochází například k "uříznutí diakritiky" nebo prapodivnému letter-spacingu.

Určitě to záleží na té které vykreslovací platformě, ale přijde mi logické, že chtít po browseru vykreslit písmeno veliké "12.3456789px" může vést k nečekaným důsledkům.