Poslepu.cz na novém URL

Od ledna 2014 najdete blog na adrese poslepu.cz.

úterý 9. září 2008

Zuzana - nový český hlas

Zuzana je nový český hlas syntetizéru Real Speak SOLO americké firmy Nuance Communications, Inc. S příchodem Zuzany se tak na český trh kromě dvou nejrozšířenějších a osvědčených syntéz WinTalker Voice a HLAS dostává další kvalitní syntéza, kterou mohou uživatelé s těžkým postižením zraku použít se screen-readery či softwarovými lupami.

Zuzanu lze pořídit několika způsoby

  • pro uživatele JAWSu verze 7.10 či novější, autorizované pomocí ILM autorizačního čísla, je poskytována zdarma, respektive za manipulační poplatek 100 Kč. Viz též text oficiálního oznámení v konferencích JAWS-L a Fanda.
  • jako součást dodávky produktů firmy Dolphin (Hal, Supernova);
  • jako SAPI 5 syntézu je možné ji zakoupit se zpřístupňujícím programem Thunder za 2 975 Kč včetně DPH.

Součástí dodávky je i anglický hlas Daniel.

Zuzana je mezi řadou nevidomých uživatelů velmi oblíbená na dlouhodobější plynulý poslech textu knih, článků z webu, atp. kvůli příjemnějšímu přednesu. Hlas Zuzany je totiž více podobný hlasu lidskému než hlasy WinTalker Voice či HLASu.

Méně vhodná už je kvůli své pomalejší odezvě pro běžnou práci na PC. Například i na docela nadupané sestavě (Intel Core2 Duo E6750, 3 GB RAM) nestíhá Zuzana při rychlejším psaní vyslovovat jednotlivé stisknuté znaky.

Dalším problémem je výslovnost některých slov či hlásek, místy přehnaná intonace u interpunkčních znamének a hlavně nemožnost uživatelsky upravovat slovníky. I přes výše uvedené nedostatky se ale jedná o velmi kvalitní syntézu, která si u nás i přes poměrně krátkou dobu distribuce našla řadu příznivců.

Pro představu o tom, jak Zuzana mluví, jsem ji nechal přečíst text tohoto spotu. Abyste si mohli syntézy porovnat, nechal jsem stejný text přečíst i Jakuba a Markétu z WinTalker Voice a HLAS.

Ukázky

Příjemný poslech ;-)

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Rozhodně to zní líp než když v nějakém sci-fi z 50 let vzdálené budoucnosti promluví počítač :-)

Jenom nevim, proč to nečte zkratky (pc místo pé cé) a čísla (jedna nula nula místo sto) softwarově by to přece neměl být problém rozlišit

jinak pěkný blog. Občas dělám webové stránky a rád bych je měl přístupné.