Poslepu.cz na novém URL

Od ledna 2014 najdete blog na adrese poslepu.cz.

úterý 15. února 2011

Knihovna digitálních dokumentů - seznamte se, prosím - AKTUALIZOVÁNO

Ideální možnost blíže poznat unikátní Knihovnu digitálních dokumentů (KDD) budete mít v sobotu 19. března na letošní konferenci INSPO 2011, která se uskuteční v Kongresovém centru v Praze. Na konferenci zazní hned čtyři přednášky, věnované právě tomuto tématu. Budete mít možnost se seznámit s knihovnou jako takovou, standardním webových rozhraním a nakonec programem, který umožňuje alternativní přístup k dokumentům v KDD.

www.kdd.cz - screenshot titulní stránky

Knihovna digitálních dokumentů

V dopoledním bloku představí KDD její šéf Zdeněk Bajtl. Knihovna byla založena v roce 1993, od roku 2003 pak dochází k její zásadní přeměně na moderní knihovnu odpovídající všem knihovnickým standardům. V roce 2010 došlo k jejímu poslednímu radikálnímu vylepšení, kdy by zcela změněn její vzhled a rozšířeny možnosti uživatelů.

Současný nový systém umožňuje komfortnější vyhledávání, možnost přiřazení knihy k více příslušným předmětovým skupinám (žánrům), pohodlnější listování v nových knihách či časopisech, nastavení "hlídání si" svých oblíbených typů knih či možnost si nechat zobrazit kompletní edice - řady titulů patřících k sobě.

Praktické ukázky řešení přístupnosti na www.kdd.cz

V první odpolední přednášce s Honzou Bažantem představíme některé novinky, které přináší svým uživatelům nové rozhraní KDD. Podíváme se například na prohlížení článků časopisů online přes webové rozhraní, výběr zobrazení tabulkou či řádkově nebo funkci, která umožňuje uživateli nastavit, jaké položky informace bude obsahovat zobrazení výsledků.

Honza se na vývoji nové KDD osobně podílel, takže jistě bude schopen zodpovědět i případné dotazy ohledně náročnosti vývoje a implemetace novinek.

Knihomol - alternativní program pro využití Knihovny digitálních dokumentů

Knihomol - Hlavní menu

Poslední přednášku bude mít ve své režii Honza Šnyrych, který seznámí účastníky s aplikací Knihomol. Ta zrakově postiženým čtenářům nabízí velmi snadný a rychlý přístup ke knihám a časopisům z Knihovny digitálních dokumentů SONS. Aplikace nemá tak široké možnosti jako webové rozhraní knihovny, její obsluha ale může být pro některé čtenáře snazší a rychlejší než práce s webem a čtení textů komfortnější.

Knihomol - ukázka DocTTS

Beletrik - digitální knihy jednoduše do kapsy

V poslední přednášce pak Michal Jungmann z Galopu představí program Beletrik, jehož cílem je zpřístupnit služby digitálních knihoven pro zrakově postižené širšímu okruhu potenciálních uživatelů z řad nevidomých a slabozrakých prostřednictvím mobilních telefonů s hlasovým výstupem.

Beletrik - screenshot titulní stránky webu

Pokud vás toto téma (či jakékoliv jiné z programu) zaujalo, neváhejte a zaregistrujte se. Konferenční poplatek je symbolických 150 Kč.

Těším se na setkání.