Poslepu.cz na novém URL

Od ledna 2014 najdete blog na adrese poslepu.cz.

středa 16. dubna 2008

INSPO 2008

Během uplynulých týdnů jsem se zúčastnil několika zajímavých konferencí. Tou první byla konference Internet a informační systémy pro osoby se specifickými potřebami, které se uskutečnila v sobotu 8. března 2008 v Kongresovém centru Praha. Na tuto konferenci jsem se poprvé vydal jako běžný účastník a ne přednášející – byť za řečnickým pultíkem (respektive mikrofonem) jsem nakonec málem skončil taky ;-) Je docela škoda, že o této konferenci toho moc napsáno nebylo, protože některé věci tam vystavované byly opravdu zajímavé a stály za zhlédnutí.

Dopolední program

Na místo konání jsem přijel více jak hodinu před oficiálním začátkem konference. Tím jsem získal dostatek času na vyzkoušení některých novinek, kvůli nimž jsem na konferenci jel. Nejvíce času jsem strávil u prezentace libereckého FugaSoftu, který distribuuje program pro diktování textu do počítače, nazvaný MyDictate. Byl jsem velmi mile překvapen úrovní rozpoznávání mluveného slova – vyzkoušel jsem si nadiktovat dva odstavce a i přes mé mírné nachlazení a hluk ve foyer se úspěšnost rozpoznání blížila 100%. Program je určen všem osobám, které jsou schopny dobře vyslovovat a současně sledovat očima dění na obrazovce. Není tedy třeba jej explicitně učit rozumět hlasu konkrétního mluvčího, ale program touto funkcí disponuje pro případ, kdy má mluvčí mírnou vadu řeči. Diktovat je nutné po jednotlivých výrazech (slovech), MyDictate neumí plynulé diktování. Program je plně ovladatelný hlasem, umožňuje i složitější editaci nadiktovaného textu pouze pomocí hlasových editačních povelů a disponuje i možností doplnit chybějící slova do slovníku, který v základní instalaci obsahuje 525 000 nejfrekventovanějších českých slov. Cena je také poměrně příznivá, program stojí 7 757 Kč bez DPH. Bližší informace včetně videoukázek najdete na webu distributora.

Další zajímavostí byla navigační slepecká hůl, vyvíjená firmou WebProgress. Pomůcka je založená na bázi RFID čipů a jejím účelem je pomoci nevidomým při samostatné orientaci v budovách. Na testování se podílí i můj kolega Pepa Konečný a pokud vše klapne, měla by prezentace této pomůcky proběhnout na letošní doprovodné výstavě Tmavomodrého festivalu.

Chvíli po desáté byla konferce zahájena prvním dopoledním blokem přednášek, z něhož mě nejvíce zaujaly prezentace Software pro hlasové diktování do počítače (zahrnující i již zmíněný MyDictate) a Jak mohou řečové technologie pomoci handicapovaným občanům. Druhého dopoledního bloku jsem nezúčastnil, protože jsme se s Honzou Bažantem a Vilémem Málkem odebrali diskutovat do foyer ;-)

Odpolední program

Po skvělém obědě začala neméně skvělá ;-) sekce Tvorba přístupného webu. Vojtěch Regec z ÚNSS se ze zdravotních důvodů nedostavil, takže první přednášky se po krátkém úvodu moderujícího Viléma Málka ujali Lukáš Marvan ze Seznamu a Karel Břinda z Centra Tereza. Seznam ve spolupráci s Centrem Tereza zpřístupňuje některé ze svých služeb i zrakově postiženým návštěvníkům a vede si při tom docela dobře – k úpravám, které zajistí lepší přístupnost webů pro tuto skupinu handicapovaných uživatelů, přistupují s ohledem na reálné potřeby zrakově postižených. Zajímavou vizí do budoucna je projekt Blind Friendly map, který by měl nabídnout zjednodušené mapové podklady v podobě, vhodné pro zhmatnění na tepelném fuseru.

Další dvě přednášky byly věnovány spíše ekonomickým záležitostem. Přednášku na téma Jak vydělávat na Internetu odprezentoval Honza Bažant a nastínil účastníkům možnosti, jak přijít k penězům prostřednictvím webu.

Petra Větrovská v přednášce s názvem Jak zpeněžit svůj web seznámila posluchače s možnostmi výdělku na nekomerčních webech prostřednictvím reklamních systémů. Řeč byla hlavně o PPC, affiliate systémech, přímém inzerování a prodeji odkazů.

Po skončení konference jsme se odebrali na kus řeči do blízké kavárny, kde se většina našeho hovoru točila - i přes občasnou neúspěšnou snahu změnit téma ;-) - kolem věcí, spojených s tvorbou webu. Chvíli po sedmé hodině vyčerní jsem se s živě diskutujícími kolegy rozloučil a vydal se po náročném, ale informacemi nabitém dnu, na zpáteční cestu do Brna.

Související odkazy: