Poslepu.cz na novém URL

Od ledna 2014 najdete blog na adrese poslepu.cz.

pátek 28. června 2013

Zpřístupnění slovníků Lingea Lexicon 5

Jednou z užitečných aplikací, jejíž přístupnost ale bohužel pokulhává, je aplikace Lingea Lexicon. Proto jsme se (=Středisko Teiresiás a GALOP sro.) rozhodli připravit sadu skriptů pro její dozvučení tak, aby s touto aplikaci mohli samostatně a efektivně pracovat i uživatelé screen readeru JAWS.

Skripty jsou určeny pro odečítací program JAWS verze 8 a vyšší, svou koncepcí navazují na skripty pro Lingea Lexicon 2002 a mimo jiné nabízejí:

  • zpřístupnění okna s výkladem hledaného hesla,
  • automatické čtení okna s výkladem,
  • zpřístupnění karet navigačního panelu,
  • zpřístupnění okna s tvaroslovím,
  • informaci o původu hesla.

Informace o tom, co vše je pomocí skriptů zpřístupněno a jak je lze používat, jsou k dispozici v nápovědě ke skriptům.

K lepšímu uživatelskému prožitku přispívá také to, že skripty už není nutné ručně kopírovat do odpovídající složky, ale nově je možné je pohodlně nainstalovat prostřednictvím instalačního programu. Ten je k dispozici na adrese www.galop.cz/beta/JXLL5v086.exe.

Skripty prozatím nabízíme jako veřejnou betu, pokud narazíte na nějaký problém či budete mít nápad, jak skripty ještě vylepšit, napište mi. Děkuji.

pátek 21. června 2013

Stručné zhodnocení školení Ovládni front-end v Brně

Pondělí a úterý jsem strávil na školení Ovládni front-end o responzivním webdesignu, HTML5 a CSS3, které vedli Martin Michálek (Vzhůrudolu.cz) a Honza Sládek (Clevis.cz). Ač nejsem kodér, tak jsem se na školení přihlásil, protože se s touto tématikou ve své praxi celkem běžně setkávám, takže je určitě vhodné mít aktuální informace a umět klientům dobře poradit.

Co se mi líbilo?

  • Způsob vedení výkladu: Martin s Honzou působili jako sehraný pár, neskákali si do řeči a ani nenastávaly trapné momenty ticha. Palec nahoru.
  • Obsah školení: myslím, že za dva dny jsme toho probrali opravdu hodně - přes proces tvorby responzivního webu a principy designu pro mobilní zařízení, HTML5, CSS3 až po rychlost načítání obsahu.
  • Skloubení teorie s praxí: obojího bylo tak akorát. I když weby nekóduju, tak jsem se při výkladu bez problémů "chytal" a vše si stíhal vyzkoušet i v praxi (zaujalo mě hlavně "hraní si" s CCS3).
  • Obědové a kuloárové diskuse s Martinem a Honzou, při nichž jsme probrali vše možné - od našeho nedávného "sporu" strukturální HTML5 elementy vs. role z WAI-ARIA, přes WebExpo kompletně v angličtině (držíme pěsti, ať to klapne), konferenci ISSS až po to, co hrají na PC naše děti ;)
  • No a samosebou to, že kluci nezapomněli na přístupnost, která s touto tématikou velmi úzce souvisí.

Co se mi nelíbilo?

  • Nic.

Asi bych sem měl pro vyvážení napsat i něco negativního, ale opravdu mě nic nenapadá. Místnost sice byla menší a stísněnější, ale klimatizace v ní zvládala udržovat normální teplotu, COWO BRNO je v centru, takže s dopravou na místo nebyl problém a občerstvení také bylo k dispozici.

Za mě tedy O.K. a kdybych to měl celé shrnout, tak si vypůjčím slova Pavla Ondry, které pronesl před mnoha lety na jednom táboře: líbilo se mi všechno a nelíbilo se mi nic ;)

Školení v Praze už je vyprodané, ale pokud Martin s Honzou budou někdy v budoucnu školení opakovat a vás tato tématika zajímá, určitě se na školení přihlaste. Chybu tím rozhodně neuděláte.

Související odkazy

úterý 11. června 2013

Přečetl jsem: Jo Nesbø – Švábi

Švábi Jo Nesba zavedou do Bangkoku nejen hlavního hrdinu Harryho Holea, ale i nás. Autor opět skvěle vystihuje atmosféru místa, na které děj situoval. A i když jsem v Bangkoku zatím nebyl, atmosféra je vylíčena tak dokonale, že horko úzkých bangkokských uliček na mě ze stránek knihy opravdu zavanulo.

V jednom bangkockém motelovém pokoji je nalezen norský velvyslanec s nožem v zádech. V politických kruzích v Oslu vypuká panika, protože velvyslanec měl velmi úzké vazby na norského premiéra. Na místo je vyslán Harry Hole, od něhož se očekává, že vraždu "vyšetří", ale současně se moc nebude zajímat o věci, které ministerstvo nechce, aby vyšly na povrch. Což Harry ale pochopitelně neví, takže se pustí do pátrání s pomocí všech prostředků, které má k dispozici. Brzy se totiž ukáže, že se nejedná o náhodnou a ojedinělou vraždu, ale že celá situace je mnohem složitější a komplikovanější, než se na začátku vyšetřování mohlo zdát.

Tak jako doposud všechny knížky od Jo Nesba, i Šváby jsem přečetl na jeden zátah. Kniha je velmi čtivě napsána a hned od prvních stránek mě vtáhla do děje. Jo Nesbø používá styl nenadálých dějových zvratů, takže když už si myslíte, že víte, kdo je vrah, Harry na poslední chvíli vytáhne novou teorii, kterou považuje za tu konečně správnou.

Pokud jste fanoušky severské krimi, Šváby určitě doporučuji ke koupi a k přečtení.

2. díl krimi série Švábi (orig. Kakerlakkene) vychází v elektronické i papírové podobě, vydává Kniha Zlín, edice FLEET, 392 stran, překlad Kateřina Krištůfková, ISBN 978-80-87497-70-8.

Za poskytnutí reading copy děkuji nakladatelství Kniha Zlín.

A dobrá zpráva na konec - knihu si bude možné koupit už tento týden, na Velký knižní čtvrtek. Tak nezapomeňte.

čtvrtek 6. června 2013

Jaké bylo setkání zrakově postižených uživatelů ICT na Tmavomodrém festivalu 2013

V polovině května proběhl v Brně další ročník Tmavomodrého festivalu - mezinárodní hudební přehlídky pro zrakově postižené děti a mládež. Doprovodné akce, zaměřené na speciální výpočetní techniku pro uživatele s těžkým postižením zraku, již řadu let pořádá brněnské TyfloCentrum.

V sobotu 18. 5. se v malém sále Břetislava Bakaly na Žerotínově náměstí v Brně sešlo několik desítek uživatelů ICT, pro které bylo připraveno následujících šest prezentací.

Libor Doušek a Marek Susčík z firmy ACE Design, s. r. o. představili ozvučení a práci s novým systémem Windows 8 odečítačem WinMonitor. Windows 8 přináší mnoho změn a novinek, což ale neznamená, že by se tento systém stal neovladatelným pro uživatele odečítačů, protože odečítače na změny, které tento operační systém přinesl, reagují. Pro uživatele Windows 8 ovšem jeho používání v něm znamená naučit se nové postupy a styl práce. Druhým tématem, které pánové z ACE Designu představili, byly dvě aplikace pro operační systém Android, optimalizované pro práci s odečítačem TalkBack. Aplikace TalkMan je jednoduše ovladatelná čtečka textů, aplikace Prozaik pak uživatelům umožňuje jednoduchý přístup do Knihovny digitálních dokumentů. Spojením těchto dvou aplikací uživatel získává nástroj pro snadné stažení a přečtení knihy v mobilním telefonu.

Petrové Bláha a Řehák z firmy Adaptech, s. r. o. představili novinky v programech Window Eyes 8.2 a SuperNova 13.50. Oba programy spolupracují s Windows 8 a mají základní podporu kancelářského balíku Office 2013. Window Eyes je po dlouhé době možné stáhnout jako lokalizovanou demoverzi a vyzkoušet si tak jeho funkce. Novou verzi SuperNovy chtěla společnost Dolphin uvést co nejdříve, tak taoto verze má stále některá omezení - tato verze nepodporuje ve Windows 8 funkci Věrné vyhlazení a není také podporována funkce řádkové prohlížení. Na léto je proto plánováno vydání aktualizované verze SuperNovy.

Honza Šnyrych z výrobního družstva nevidomých Spektra se zaměřil na praktickou ukázku SuperNovy 13.50 v prostředí Windows 8. Další novinkou, kterou účastníkům setkání představil, je nový čtecí modul do stolní kamerové lupy ClearView. Ten se ovládá přes dotykovou obrazovku a umožňuje uživateli si text snímané předlohy nechat předčítat hlasovým výstupem (z českých hlasů jsou k dispozici Eliška nebo Zuzana). Modul se vyznačuje jednoduchým ovládáním, jehož rozhraní je uzpůsobeno i pro uživatele se zbytky zraku. Na závěr prezentace Spektry představil Martin Plíštil možnosti tabletů iPad pro slabozraké uživatele.

Já jsem účastníky seznámil s nejzajímavějšími novinkami z nabídky firmy GALOP sro. - veřejné beta testování lokalizované verze odečítacího programu JAWS 14, novou řadu braillských řádků Focus Blue a certifikační program, v němž si mohou zájemci otestovat své znalosti odečítacího programu JAWS a v případě zájmu si zakoupit i certifikát. Screen reader JAWS 14 podporuje Windows 8 a přináší řadu nových či vylepšených funkcí, z nichž za všechny jmenujme alespoň funkci Flexibilní web a podporu hlasového syntezátoru Vocalizer Direct. Modelová řada braillských řádků Focus Blue cílí na obě hlavní skupiny uživatelů - uživatele PC a uživatele přenosných zařízení a reaguje i na zvýšenou poptávku po Braille-on-the-go - tedy situacích, kdy uživatel potřebuje snadno přenositelné zařízení, které může používat kdekoliv v terénu nezávisle na tom, že momentálně nemá k dispozici žádný stůl či jiné místo, na které by si mohl řádek položit.

Roman Kabelka, Pavel Ondra a Matěj Plch představili účastníkům setkání možnosti, které nevidomým uživatelům přináší tablety s operačními systémy iOS nebo Android. Všichni tři pánové jsou velmi aktivními uživateli mobilních technologií, takže jejich povídání bylo hodně založeno na vlastních praktických zkušenostech.

Roman Kabelka, lektor ICT v brněnském TyfloCentru, stručně seznámil účastníky s výhodami, které jim tablet může přinést. Jedná se o ideální zařízení pro konzumaci obsahu, má snadné ovládání, velký displej s velkými ovládacími prvky a baterii s velkou výdrží. Mezi další výhody lze zařadit kompaktní rozměry, nízkou hmotnost či integrovaný 3G modul k připojení k Internetu i mimo dosah WiFi sítí, nebo existenci aplikací, které mohou být v mnoha případech přehlednější než webové rozhraní stejné služby. Za nevýhodu lze považovat menší variabilitu (týká se hlavně uzavřeného operačního systému iOS) či v některých případech (iPad)nemožnost připojení USB zařízení. Toto neplatí o operačním Android, který je naopak velmi otevřený a u některých zařízení s Androidem lze připojit i klasické periferie přes USB port.

Matěj Plch popsal postup, jakým je možné si zpřístupnit a zprovoznit tablet s Androidem i bez toho, aniž by musel uživatel žádat o pomoc někoho vidícího, a Pavel Ondra pak stručně popovídal o některých aplikacích pro Android, které aktivně používá pro konzumaci obsahu - iVysílání, TuneIn rádio a PDF2Speech.

Nevidomý programátor Patrik Pospíšil přijel účastníkům představit dva programy ze své dílny - desktopového poštovního klienta QnlyMail a RSS čtečku pro nevidomé. QnlyMail je jednoduchý e-mailový klient navržený s ohledem na potřeby nevidomých uživatelů. Nabízí základní funkce pro práci s elektronickou poštou a může tak být vhodným nástrojem pro nenáročného uživatele. RSS čtečka umožňuje uživatelům spravovat RSS kanály, které dnes nabízí většina webů, a mít tak možnost snadného přístupu k informacím.

Závěr setkání byl věnován vyhlášení výsledků soutěže v ovládání počítače bez kontroly zrakem, kterou pořádá brněnské TyfloCentrum. O tom jak celá soutěž probíhala a kdo si nakonec odnesl hodnotné ceny od sponzorů, se dočtete na samostatné stránce, věnované 6. ročníku Memoriálu Zdeňky Vernarské.

Související odkazy

sobota 1. června 2013

Zaostřeno na Focus

Freedom Scientific nedávno představil novou řadu oblíbených braillských řádků (či chcete-li displejů nebo zobrazovačů) Focus Blue. Braillské zobrazovače Focus jsou nabízeny ve třech velikostech - 14, 40 a 80 znaků a mezi jejich přednosti určitě patří:

  • kompaktní design a nízká hmotnost,
  • braillská klávesnice s osmi klávesami (plus mezerník) ve stylu obouručního Pichtova psacího stroje,
  • ergonomicky uspořádaná ovládací tlačítka na přední hraně,
  • praktická navigační tlačítka na obou koncích řádku,
  • upravitelné nastavení tvrdosti braillských bodů,
  • vestavěné lithium-iontové akumulátory s kapacitou 20 hodin provozu,
  • připojení k počítači prostřednictvím USB kabelu nebo bezdrátově pomocí Bluetooth,
  • velmi příznivá cena.

Co se mi na Focusech velmi líbí, je mimo jiné jejich univerzální použití. Řádky jsou podporovány všemi standardními odečítacími programy pro Windows (v čele se screen readerem JAWS, který patrně nejlépe využívá všech jejich možností), lze je však rovněž použít s přístroji firmy Apple s operačními systémy Mac OS X resp. iOS 6 (zahrnující populární iPhone, iPad či iPod Touch) nebo též s mobilními telefony s odečítacími programy Mobile Speak a Talks. Uživateli si tedy může jeden řádek připojovat k různým zařízením dle potřeby.

Modelová řada Focus Blue cílí na obě hlavní skupiny uživatelů - uživatele PC a uživatele přenosných zařízení a reaguje i na zvýšenou poptávku po Braille-on-the-go - tedy situacích, kdy uživatel potřebuje snadno přenositelné zařízení, které může používat kdekoliv v terénu nezávisle na tom, že momentálně nemá k dispozici žádný stůl či jiné místo, na které by si mohl řádek položit.

Pro uživatele, kteří chtějí čtyřicetiznakový řádek s možností připojit si jej prakticky k libovolnému zařízení, je ideální volbou Focus 40 Blue. Uživatelům, kteří potřebují snadno přenositelné zařízení, které se jim vejde do kapsy a je možné jej také propojit s prakticky libovolným zařízením, může vyhovovat Focus 14 Blue. V kombinaci s iPhonem může posloužit jako zápisník - "mozek" zařízení je v iPhone a Focus 14 Blue slouží jako vstupně-výstupní zařízení. Na braillském řádku si uživatel čte a tlačítka a braillskou klávesnici používá k zadávání příkazů a samotnému psaní.

Na to, jak to funguje v praxi, se můžete podívat v následujícím videu.

Ukázka použití braillského řádku Focus 14 Blue s iPhonem

V případě, že byste si chtěli řádky vyzkoušet či zakoupit, kontaktujte pražskou firmu GALOP sro., která braillské řádky Focus Blue v České republice distribuuje. Pokud to máte blíž do Brna, můžete si nové Focusy 40 Blue vyzkoušet ve Středisku Teiresiás, Focus 14 Blue pak v průběhu následujících dnů po předchozí domluvě u mě ;-)

Související odkazy